co oznacza zapis
czacza: Witam

Co oznacza taki zapis, przy wektorach
p = proj
n(v)
a p, v, n to wektory
11 wrz 21:34
PW: Pewnie rzut (projekcja), ale jak to z oznaczeniami − warto sprawdzić u tego, kto je wprowadza
(np. w notatkach z wykładu).
11 wrz 21:52
11 wrz 21:55
czacza: no i jeszcze wektory ortogonalne to wektory prostopadłe aj na tych rysunkach nic takiego nie
widze
11 wrz 21:56
czacza: no błagam cię, sam nie przebrne przez ta książkę, pierwszy raz wprowadził to oznaczenie i dalej
je wykorzystuje.
11 wrz 22:05
czacza: Widze że niema sensu, chyba jestem skazany na prace na budowie, bo sam się tego nie naucze,
a nikt nie pomoże
11 wrz 22:17
b.: przecież masz wyjaśnione −− sam podkreśliłeś wyjaśnienie (!)
a jeśli nie rozumiesz wyjaśnienia, to nie pisz, że nie rozumiesz zapisu
11 wrz 22:38
czacza: no to nierozumień wyjaśnienia, anie co oznacza ten zapis proj
11 wrz 22:43
Mila:

Rzut ortogonalny.
OQ
→ =p
→ jest rzutem prostokątnym wektora OP
→ na OX.
OQ⊥QP
11 wrz 23:04
czacza:

na dole na rysunku jest w0 = v0
czyli chodzi o to że ja wektor p wygląda tak jakbym wektor v opuścił na oś X i to był by rzut
tak

oraz jak się posługiwać tym zapisem proj.
Bo mam następny przykład zbiór wektórów V0 i V1 i mam to zortogonalizowa
tworzymy sobie wektory w0 i w1
przyrównujemy wektory v0 i w0 a potem rzutuje v1 na w1
i jest taki zapis w1 = v1 −proj
w0(v1)
jak to czytać to proj
11 wrz 23:23
Mila:
w1jest równe v1 minus rzut ortogonalny( prostokątny) wektora v1 na w0.
11 wrz 23:39
czacza: ok dzięki
11 wrz 23:43
Mila:
11 wrz 23:44
czacza: a możesz mi jeszcze powiedzieć dlaczego v1 rzutowane jest na w0 a nie od razu na w1
20 wrz 21:43