w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 8pierwiastków z 2 a
wyskość sciany bocznej 8 cm oblicz pole powierzchni całko i obiętośc
Mamy
I AC I = 8√2
h1 = 8
−−−−−−−−−−−−
I A C I = a*√2 = 8 √2 ⇒ a = 8
x = 0,5 a = 0,5*8 = 4
Z tw. Pitagorasa mamy
h2 + x2 = h12
h2 + 42 = 82 ⇒ h2 = 64 − 16 = 48 = 16*3
więc
h = √16*3 = 4√3
Pc = Pp + Pb = a2 + 4*0,5 a*h1 = a2 + 2 a*h1
Pc = 82 + 2*8*8 = 64 + 128 = 192 [ cm2 ]
============================
| 1 | 1 | 1 | ||||
V = | Pp*h = | a2*h = | *82* 4√3 = | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
= | *256√3 = 85 | *√3 [ cm3 ] | ||
| 3 | 3 |