Pochodna
Sandra: Będę wdzięczna za wytłumaczenie mi skąd się wziął wynik (po różniczkowaniu), WIELKIE DZIĘKI!
V(t)=
√(Vocosα)2+(Vosinα−at)2 => dV/dt =
| | 1 | |
|
| *2(V0sinα−at)*(−a) |
| | 2*√(Vocosα)2+(Vosinα−at)2 | |
11 wrz 21:16
Maslanek: Zmienną jest t.
Cała reszta jest traktowana jako stała.
Pierwszy czynnik chyba jasny.
Drugi pochodna (V0sin(alfa)−a*t)2
Trzeci pochodna tego co w nawiasie.
11 wrz 21:19
PW: Pochodna funkcji złożonej. Funkcją "zewnętrzną" jest pierwiastek, a "wewnętrzną" to co stoi pod
pierwiastkiem
| | 1 | |
(√f(t})' = |
| •f '(t) |
| | 2√f(t) | |
11 wrz 21:20
Sandra: Dzięki − Pierwszy czynnik faktycznie jasny bo wynika bezpośrednio ze wzoru. Niby rozumiem ideę
funkcji złożonej, ale dalej tego nie widzę, byłby ktoś uprzejmy to rozpisać krok po kroku?
11 wrz 21:41
PW: Trzymajmy się oznaczenia z 21:20.
f(t) = (v0sinα − at)2
f'(t) = 2(v0sinα − at)•(v0sinα − at)' (bo to znowu jest funkcja złożona, zewnętrzną jest
podnoszenie do kwadratu, a wewnętrzną to co w nawiasie). Pochodna tego co w nawiasie jest
równa (−a), bo v0sinα jest stałą.
11 wrz 21:59
Sandra: Super, wszystko jasne, wielkie dzięki
11 wrz 22:01