rozwiąż układ rownań z 2 niewiadomymi
doris: 10(y+2)+3(x−5)=x−5
25(y−2)+3(x−5)= −10
11 wrz 20:51
Kacper: wymnożyć i liczyć
11 wrz 20:52
doris: wyszło mi y=7 x=−40 coś chyba źle
11 wrz 21:31
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
11 wrz 21:48
11 wrz 21:58
sushi_gg6397228:
teraz podstaw y=7 i x=−40 do wyjsciowego ukladu i sprawdz czy lewa strona= prawa strona
11 wrz 22:08
11 wrz 22:16
sushi_gg6397228:
5y+ x=−5
25y+3x=55
pierwsze " * −5" aby wyeliminować "y" lub
pierwsze " * −3" aby wyeliminować "x"
11 wrz 22:18
doris: dzięki wielkie za pomoc, pozdrawiam
11 wrz 22:21
Hajtowy:
y=9
x=−50
Tyle mi wyszło
11 wrz 22:24