Oblicz granicę
Justyna: lim dążący do ujemnej nieskończoności
(−2x3−x2+3x−5)=x3(−2+1/X+3/X−5/X)=−∞(−2)=+∞
Tak ja liczę, w odpowiedzi podają mi, że powinno być −∞. Proszę o wytłumaczenie dlaczego
11 wrz 20:39
Kacper: tragiczny zapis

i błąd w odpowiedzi
11 wrz 20:44
Justyna: Nawet dobrze odpowiedzi nie potrafią zapisać ! Wybacz za zapis

Jakbym miała x
2 przed nawiasem dążącym do nieskończoności ujemnej to będę miała
∞+ przed
nawiasem, prawda?
11 wrz 20:53
Ajtek:
Cześć
Kacper 
.
Tak na oko mi też pachnie: lim
x→−∞f(x)=
∞ w tym przypadku. Albo gdzie mam błąd w
rozumowaniu
11 wrz 20:55
Kacper: Cześć
Ajtek
Justyna będę czytał to co piszesz udając, że nie jestem nauczycielem

Tak, bo lim
x→−∞x
2=+
∞
11 wrz 20:57
PW: Justyna, posługujesz się tragicznym żargonem, który zaciemnia istotę rzeczy.
Za "limes dążący do ujemnej nieskończoności" w dawnych czasach asystent wyrzucał studenta za
drzwi.
11 wrz 20:59
Justyna: Wybacz po raz kolejny, mógłbyś napisać, jak w poprawny sposób wypowiedzieć tę kwestię

?
11 wrz 21:02
Justyna: najzwyczajniej chodzi o X dążący~~?
11 wrz 21:03
Maslanek: Granica w minus nieskończoności wyrażenia ...
Brzmi dobrze
11 wrz 21:04