zadanka
metodik numerik: Sprawdzi mi ktoś czy dobrze rozwiązałem 2 zadanka? Z góry serdeczne dzięki

1) Dana jest funkcja f(x)= x
3−6x
2+11x−6. Znajdź odpowiednie przedziały izolacji i wyznacz
przynajmniej jeden pierwiastek tej funkcji metodą bisekcji z dokładnością do 0,001.
2) Dana jest funkcja f(x)= 2
x na przedziale [0,5]. Oblicz przybliżenie całki oznaczonej tej
funkcji z dokładnością do 0,001 metodą , prosty wzór trapezów.
odp.
1)
za przedział izolacji wybieram sobie np. [1,5 ; 2,5]
f(a)= 3,375−13,5+16,5−6=0,375
f(b)= 15,625−37,5+27,5−6=−0,375
a więc f(a) x f(b) < 0 − czyli taki przedział może być i na pewno w nim będzie pierwiastek.
f(x
1) = 8−24+22−6=0
czyli jednym z szukanych pierwiastków tej funkcji jest 2.
2)
| | 5−0 | | 5 | |
Qs= |
| (f(a)+4 f( |
| )+32) |
| | 6 | | 2 | |
| | 5 | |
Qs= |
| (4 * √32 + 33)= 46,356 − rozwiązanie. |
| | 6 | |
Jeżeli są jakieś błędy to proszę o pomoc! Z góry dzięki!
ps. Pojutrze egzamin
11 wrz 20:36
Kacper: problem pojawia się, jak masz policzyć dokładność
masz podane 0.001 Nie wiesz, ile razy musisz wykonywać algorytm, żeby trafić
11 wrz 20:40
metodik numerik: chodzi Ci o pierwsze zadanie?
11 wrz 20:52
Kacper: tak pierwsze trafiłeś/aś idealnie, ale co w przypadku, gdy pierwiastek jest liczba niewymierną?
Jak sprawdzisz dokładność?
11 wrz 20:53
metodik numerik: |f(środek przedziału)|< ε
ε− dokładność
o to chodzi? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem
11 wrz 21:02
metodik numerik: jeżeli jest większe to powtarzamy algorytm a jeżeli mniejsze to jest dobre rozwiązanie
11 wrz 21:03
metodik numerik: a w tym drugim zadaniu wynik jest poprawny?
11 wrz 21:37