nierownosc
pazdro: 2x+4x+8x+...≤ 2x+1+12
q=2x
2x1−2x ≤ 2x+1+12
D=R\{0}
t=2x, t>0
t1−t ≤ 2t+12
2t+12 + tt−1 ≥0
2t2−t−1+2t2t−2 ≥0
(2t2+t−1)(t−1)≥0
t=−1 sprzecznosc , t=1 ⇒ x=0 sprzeczność , t=1/2⇒ x=−1
xe <−1,∞) , według odp. xe (−∞,−1>
11 wrz 20:10
pazdro: ...
11 wrz 20:21
Kacper: najpierw założenie |q|<1
2
x<1 ⇔x<0
zatem już od początku widać, że coś masz nie tak
11 wrz 20:27
pazdro: wiec jakie bedzie q?
11 wrz 20:29
Kacper: q masz ok, tylko aby mówić o tej sumie musisz dać warunek |q|<1 i już z tego dostajesz pewne
ograniczenie na "x"
11 wrz 20:33
Tadeusz:
a jaka była treść zadania?
11 wrz 20:33
Kacper: Jeszcze raz rozwiąż poprawnie nierówność:
11 wrz 20:35
pazdro: rozwiaz nierownosc
IqI<1
z tego x<0
11 wrz 20:42
Tadeusz:
2
2x+2
(3x}+...≤1/2 ... i próbuj teraz
11 wrz 20:44
Tadeusz:
22x+23x+...≤1/2 oczywiście
11 wrz 20:46
pazdro: nadal dostaje to co wyzej
11 wrz 20:53
Kacper: pokaż rachunki
11 wrz 20:55
pazdro: no calkiem u gory mam i wtedy trzeba to ograbiczyc o warunek z q
wiem ze.to jest zle ale nie umiem doszukac se bledu
11 wrz 21:02
11 wrz 21:04
Tadeusz:
licznik i mianownik dodatnie ...więc możesz wymnożyć
podstawienie
otrzymasz z pierwiastków −1≤2x≤1/2 ale 2x>0
zatem 0<2x≤1/2 a z tego x∊ ( −∞, −1>
11 wrz 21:11
Tadeusz:
... no i jak kolego pazdro ... doszedłeś?
11 wrz 21:30
Kacper: Ja bym użył innego zwrotu
11 wrz 21:30
Tadeusz:
... a co proponujesz? −
11 wrz 21:33