Udowodnij nierówność
mała : Udowodnij nierówność a3 + b3 ≥ a2 + ab2, gdy a,b > 0
z góry dziękuję.
11 wrz 19:45
PW: | | 1 | |
A próbowałaś podstawić np. a= |
| =b, żeby "dośwadczalnie" sprawdzić − na przykładzie? |
| | 2 | |
11 wrz 19:54
mała : nie mogę doświadczalnie tego sprawdzić bo żaden nauczyciel tego nie uzna na sprawdzianie
11 wrz 20:16
pigor: .. , radzę ci zrób to, o co pyta cię
PW , nie będziesz żałować,
a jak się postarasz i ładnie opiszesz co zauważyłeś, to nauczyciel
na pewno będzie z ciebie ...

zadowolony. ...
11 wrz 20:32
pigor: ... , właściwie
mała, to ona, czyli ...

zadowol
ona
11 wrz 20:38
Kacper: przecież to nie prawda
11 wrz 20:47
mała : chciałabym móc tak to zrobić, ale muszę to przedstawić na niwiadomych by udowodnić że każda
liczba większa od zera spełnia tą nierówność

ale dzięki za dobre chęci
11 wrz 20:48
Kacper: Posłuchaj starszych "kolegów"

Zanim czegokolwiek chcemy dowieść sprawdź, czy jest to prawdą
11 wrz 20:51
PW: Dziecko, przecież podana nierówność jest nieprawdziwa (generalnie, to znaczy nie jest prawdziwa
dla wszystkich a, b>0).
Żeby udowodnić tę nieprawdziwość wystarczy pokazać konkretny przykład "na nie", który
Ci podarowałem.
Jeszcze może sprawdź, czy dobrze wszystko przepisałaś.
11 wrz 20:55
pigor: ..., oj
mała ,
mała ,zrób to o co wszyscy Cię prosimy ...
to masz dowód na bank

, że ... dana nierówność jest (jaka

)
11 wrz 20:57
mała : dobrze, dobrze bez nerwów chłopacy, poprostu tak mi mówili na lekcji, mój błąd, przepraszam
11 wrz 21:02
mała : a przepisane jest dobrze, choć może błąd w druku, bo w większości zadań chodzi o wzory
skróconego mnożenia.
11 wrz 21:05
pigor: ..., a kto tu się ...

denerwuje
11 wrz 21:08
mała : no nie wiem.... może ty i PW?
11 wrz 21:09
Kacper: zapewne

prawdziwa jest za to nierówność
a
3+2b
3≥a
2+ab
2
(jakoś tak

)
11 wrz 21:11
pigor: ., ależ chcę cię przekonać, ze podanie odpowiedzi np. takiej :
dana nierówność nie jest prawdziwa, bo istnieje taką liczbę tu
np. a=b=
!2 może być rozwiązaniem tego zadania na 5−tkę, także
w zamyśle jego autora (a może sam twój nauczyciel chciał was
na to uczulić

, aby zawsze najpierw ... )
11 wrz 21:18
mała : być może, ale i tak nie jestem w stanie sprawdzić wszystkich liczb a z tego co mówisz może być
tak że tylko kilka nie będą spełniały danej nierówności.
11 wrz 21:27
PW: Nie denerwuję się, gdyby tak było, to mam proste wyjście (z systemu).
Przypomina mi się za to historia o chłopie, który tłumaczył krowie na granicy, żeby tam dalej
nie lazła. Domyślamy się, co zrobiła krowa, skoro utrwaliło się porzekadło: Tłumaczył jak
chłop krowie na granicy.
I nikogo nie mam zamiaru obrażać, po prostu takie porzekadło funkcjonuje w powszechnym obiegu,
a zwłaszcza wśród ludzi zajmujących się nauczaniem.
11 wrz 21:30
PW: Wiem w czym problem, czytam 21:27 i odpowiadam "naukowo":
Zaprzeczenie zdania z dużym kwantyfikatorem.
Zaprzeczeniem zdania "wszyscy są łysi" jest zdanie "istnieje człowiek z włoskami na głowie".
Dałaś zadanie "Dla dowolnych liczb a, b >0 itd". Zaprzeczeniem tego zdania jest zdanie
| | 1 | | 1 | |
"Istnieją liczby |
| i |
| , dla których twierdenie nie jest prawdziwe". |
| | 2 | | 2 | |
11 wrz 21:35
Hugo: PW: Nie znałem Twierdzenia o 'chłopie i krowie'
11 wrz 21:38
mała : całkowicie ciebie rozumiem, i w sumie mam gdzieś że chyba nazwałeś mnie krową, ale wytłumacz mi
proszę jak mam wpaść na to iż 12 nie spełnia tej nierówności?
11 wrz 22:02
xxx:
Podstawić
11 wrz 22:08
mała : no tak logiczne, mam podstawiać wszystkie możliwe liczby?
11 wrz 22:09
Kacper: Sprawdzasz kilka liczb i tyle
PW ma duże doświadczenie i "widzi" takie rzeczy od razu
11 wrz 22:09
PW: Nie, naprawdę nie miałem zamiaru Cię obrażać. Jak na to wpaść? Metodą prób. Zawsze zanim
przystąpię do dowodu nierówności, której nie znam osobiście, próbuję na kilku przykładach −
czy aby nie jest ona fałszywa. Oszczędza to wiele czasu − bo można szesnaście godzin wyrywać
włosy z głowy, a nieprawdy się nie udowodni.
Jakie liczby dobrać to sprawa intuicji − nabywa się tego w praktyce.
11 wrz 22:09
Kacper: Zazwyczaj parę liczb: jedna większa od 1, a druga mniejsza i na odwrót i pary liczb takich
samych
11 wrz 22:10
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )3+( |
| )3≥( |
| )2+ |
| *( |
| )2 sprawdz czy to prawda |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
11 wrz 22:13
mała : nie prawda, nie prawda.
w takim razie zazdroszczę PW i ciężko widzę rozszerzoną matematykę w moim wydaniu
11 wrz 22:18
Kacper: mała nie porównuj się do
PW 
Wielu nauczycieli nie może się z nim równać w tym ja
11 wrz 22:21
mała : wcale nie śmiem tego robić, po prostu zazdroszczę mu doświadczenia i umiejętności

i naprawdę nie wiem jak przetrwam ten rok szkolny
11 wrz 22:24
Kacper: zawsze możesz na forum pytać

ewentualnie do mnie na gadu 8959267
11 wrz 22:36
mała : dziękuję, za wyrozumiałość

a numer zapiszę w razie co
11 wrz 22:45