matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Patryk:
wyznacz liczbę x, wiedząc, że log o podstawie 2 z liczby (x−1)=−3
11 wrz 19:37
MQ:
Skorzystaj z definicji logarytmu.
11 wrz 19:45
Janek191:
1
9
log
2
( x − 1) = − 3 ⇔ 2
−3
= x − 1 ⇔ x − 1 =
⇔ x =
8
8
11 wrz 19:50