Nierówność metodą graficzną
Anita: SIemanko !
Mam pytanie , jak narysować graficznie równość..
4x+2 ≥ x+5
x1=−1
x2=−6
X∊(−
∞:6>U(−2;−1>

?
11 wrz 19:21
Janek191:
11 wrz 19:23
Janek191:
Ma być : x ∊ ( − ∞ ; − 6 > ∪ ( − 2 ; −1 >
11 wrz 19:25
MQ: Jeśli graficznie, to:
2. Rysujesz x+5
3. Zaznaczasz na wykresie, gdzie się przecinają
4. Opuszczasz z p. przecięcia prostopadłe na oś OX
5. Zaznaczasz na osi OX przedziały, na których zachodzi nierówność.
11 wrz 19:25
Anita: Dzięki wielkie

a jest jakiś odnośnik na forum co do tego tematu ?
11 wrz 19:29
M.rek: Po co odnośnik ? 4/(x+2) to proporcjonalność odwrotna. Robisz tabelkę dla y=4/x
np dla x = −4 y = −1 itd . Później przesuwasz wykres o 2 jednostki w lewo i masz 1. część.
Póxniej rysujesz prostą y= x+5. I mając take wykresy patzrysz dla jakich x proporcjonalność
odwrotna ma większą wartość od prostej ( czyli pionowo wykres pr. odwrotnej musi być na prostą
i tyle.
11 wrz 19:35