Prawdopodobieństwo
cntrl: Ile dzielników ma liczba 10800?
To zadanie z rozdziału "Reguła mnożenia"
11 wrz 19:12
Hajtowy:
72
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 24, 28, 30, 32, 35, 36, 40, 42, 45,
48, 56, 60, 63, 70, 72, 80, 84, 90, 96, 105, 112, 120, 126, 140, 144, 160, 168, 180, 210, 224,
240, 252, 280, 288, 315, 336, 360, 420, 480, 504, 560, 630, 672, 720, 840, 1008, 1120, 1260,
1440, 1680, 2016, 2520, 3360, 5040, 10080
11 wrz 19:13
Hajtowy: Wujek gogle nie chciał pomóc? A może się obraził
11 wrz 19:13
Piotr 10: Szybki jesteś
11 wrz 19:14
Hajtowy: Matematyk Szymon patyk

xd
11 wrz 19:15
cntrl: ale żeby to jakoś wyglądało

żeby właśnie tą regułę zastosować
11 wrz 19:15
cntrl: tę * xd
11 wrz 19:16
bezendu:
11 wrz 19:21
Kacper:
11 wrz 19:28
Hajtowy: Wy tak szybko nie umiecie liczyć
11 wrz 19:32
PW: 10800 = 108•100 = 2•54•2•2•5•5 = 24•33• 52.
Nie wiem co to jest "reguła mnożenia", ale podzielnikiem liczby 10800 jest 1 oraz każda liczba
utworzona z dowolnie wybranego jednego dzielnika, dwóch dzielników, trzech, ..., dziewięciu
dzielników.
11 wrz 19:38
Mila:
10800=24*33*52
Liczba dzielników=(4+1)*(3+1)*(2+1)=5*4*3=60
Każdy dzielnik liczby 10800 jest postaci:
2k*3m*5n, gdzie k∊{0,1,2,3,4}, m∊{0,1,2,3}, n∊{0,1,2}
Liczba ciągów trójwyrazowych (k,m,n ) jest równa 5*4*3=60
11 wrz 21:25
PW: No i Hajtowy zaszarżował. Skąd on wziął np. dzielniki będące wielokrotnością 7?
11 wrz 21:42
Kacper: Zapewne pisał wszystko jak leci
11 wrz 21:43