Trygonometria
Problematyczny: sin4α + sin2α * cos2α − sin2α + 1
11 wrz 19:08
Problematyczny: Podbijam, błagam!
11 wrz 19:29
PW: Ale o so chosi?
11 wrz 19:50
Problematyczny: Obliczyć wartość wyrażenia, wiedząc, że α jest kątem ostrym − przepraszam, nie widziałem, że
nie skopiowała się treść
11 wrz 19:54
PW: Wyłącz z dwóch środkowych wyrazów sin2α i przekształć to co powstanie w nawiasie.
11 wrz 19:56
Problematyczny: Tzn. przepraszam, ale nie rozumiem, zadano nam takie rzeczy, a nawet tego nie przerabialiśmy,
pierwszy raz mam do czynienia z tym.
11 wrz 19:58
Sopel38: sin2 α + cos2 α = 1
cos2 α = 1 − sin2 α
sin4 α + sin2 α * (1 − sin2 α) − sin2 α + 1 = sin4 α + sin2 α − sin4 α − sin2 α + 1 = 1
11 wrz 20:01
Janek191:
... = sin4 α + sin2 α *( cos2 α − 1) + 1 = sin4α + sin2α*( − sin2α) + 1 =
= sin4 α − sin4 α + 1 = 0 + 1 = 1
11 wrz 20:02
Problematyczny: Dzięki wielkie
11 wrz 20:03