nierownosc
pazdro: 0,5x+0,5x+1+0,5x+2+...>2√{12}x+2
jest to szereg, więc
{12}X−1 >{12}−1* ( {12}x2 + {12}−12)
x−1<x/2 −1 −3/2
x<−3
według odp. x<−1
11 wrz 18:48
pazdro: ..
11 wrz 19:09
Tadeusz:
... ciekawie "rozkminiasz" ten pierwiastek ... tyle, że tak nie można −
11 wrz 19:13
Janek191:
a
1 = 0,5
x q = 0,5
więc suma po lewej stronie jest równa
| | a1 | | 0,5x | | 0,5x | |
S = |
| = |
| = |
| = 0,5 x − 1 |
| | 1 − q | | 1 − 0,5 | | 0,5 | |
zatem nierówność
| | 1 | |
( |
| ) x − 1 > 2 √(12)x + 2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
2*( |
| )x > 2 √(12)x + 2 / : 2 |
| | 2 | |
t >
√ t + 2
t
2 > t + 2
t
2 − t − 2 > 0
( t + 1)*( t − 2) > 0
t < − 1 − odpada lub t > 2
x < − 1
=======
11 wrz 19:15
daras: | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )x(1+ |
| +...) = 2( |
| )x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
podziel przez 2 i rozwiąż r−nie kwadratowe: t =( |
| )x |
| | 2 | |
11 wrz 19:20
daras: a wyjdzie ci tak jak w odpowiedzi
11 wrz 19:20