Trójkąt o bokach 6,8,12 i Trygonometria
Rekkles: Dany jest trójkąt bokach 6,8,12 . Zbadaj korzystając z tw.cos czy trójkąt jest
prostokątny,rozwartokątny, czy ostrokątny.Oblicz długość części dwusiecznej najmniejszego kąta
zawartej w trójkącie.Oblicz dł. promienia opisanego na tym trójkącie Pomoże ktoś ?
11 wrz 18:33
Piotr 10: Po co twierdzenie kosinusów ?
Wystarczy, że policzymy kwadraty długości boków
a=6 , a2=36
b=8 , b2 = 64
c=12
c2= 144
A więc c2 > a2+b2 ,bo 144 > 100
11 wrz 18:36
Piotr 10: Czyli jest to Δ rozwartokątny
11 wrz 18:37
5-latek: Piotr ale ma napisane ze ma korzystac z tego tweirdzenia to musi korzystac
11 wrz 18:40
Mila:

1)
0<γ<180
12
2=6
2+8
2−2*6*8 *cosγ⇔
144=36+64−96 cosγ
44=−96 *cosγ
| | 44 | | 11 | |
cosγ=− |
| =− |
| <0 zatem γ>90o ⇔ΔABC jest trójkątem rozwartokątnym. |
| | 96 | | 24 | |
2) długość odcinka dwusiecznej
Z tw. o dwusiecznej:
Z tw. cosinusów w ΔCDB:
| | 12 | | 12 | |
d2=( |
| )2+82−2* |
| *8*cosγ |
| | 5 | | 5 | |
| | 144 | | 24 | | 11 | |
d2= |
| +64− |
| *8*(− |
| ) |
| | 25 | | 5 | | 24 | |
d
2=5,76+64+17,6
d
2=87,36
d=
√87,36
3) R− promień okręgu opisanego na ΔABC
oblicz pole Δ i podstaw, poradzisz sobie?
11 wrz 22:13
Lukas:
Mila masz za dobre serce
11 wrz 22:13