ciągi
bella: | | 2n+5 | |
Dany jest ciąg an = |
| |
| | n+2 | |
a) zbadaj monotoniczność,
b) które wyrazy ciągu są liczbami całkowitymi
11 wrz 18:27
11 wrz 18:29
bezendu:
n+2=1 lub n+2=−1 lub n+2=−3 lub n+2=3
n=−1 n=−3 n=−5 n=1
Pierwszy wyraz ciągu jest liczbą całkowitą.
11 wrz 18:32
Janek191:
a) Sprawdź czy a
n + 1 − a
n > 0
| | 2 n + 5 | | 2*( n + 2) + 1 | | 1 | |
b) an = |
| = |
| = 1 + |
| |
| | n + 2 | | n + 2 | | n + 2 | |
Nie ma takich wyrazów .
11 wrz 18:33
Janek191:
To nie ten ciąg
11 wrz 18:34
bezendu:
Mała pomyłka
n+2=1 lub n+2=−1
n=−1 n=−3
Odp jak u Janka191
11 wrz 18:35
Janek191:
W ciągach zawsze n ∊ ℕ+
11 wrz 18:39