Oblicz dziedzine i monotonicznosc...
Malami: | | x2+x+1 | | −3x2−10x+9 | |
F(x)= |
| , G(x)= |
| |
| | x+1 | | x2+2x−3 | |
a) oblicz dziedziny funkcji f i g. Podaj przedziały monotoniczności oraz argument, dla których
funkcje przyjmują wartości mniejsze od −3.
Nie proszę o gotowe rozwiązanie lecz o pomoc w rozwiązaniu
Dziedzinę sama obliczę, ale schody zaczynają się z przekształceniem tych funkcji aby obliczyć
pozostałe rzeczy.
11 wrz 18:22
daras: D
f = ℛ−{−1}, D
g = ℛ−{−3;1}
a potem musisz rozwiazać nierówności:
| x2+x+1 | | −3x2−10x+9 | |
| < −3 i |
| <−3 |
| x+1 | | x2+2x−3 | |
11 wrz 18:41
daras: np. tak: przenieś −3 na lewą stronę
| x2+x+1 | |
| +3 < 0 i pomnóż obustronnie przez (x+1)2 |
| x+1 | |
11 wrz 18:43
Malami: A jak obliczyć przedziały monotoniczności?
11 wrz 18:46
11 wrz 19:03
Malami: Dziękuje za pomoc,ale chciałabym umieć do tego dojść sama tj , jak obliczyć te przedziały
11 wrz 19:04
daras: F(x) < −3 dla x ∊(−∞; −1)
11 wrz 19:06
daras: Przedziały masz z dziedziny, żeby znaleźć ekstrema liczysz pochodną i przyrównujesz do zera.
| | x2+2x | |
f'(x) = |
| = 0 => x(x+2) = 0 => x = 0 lub x = −2 |
| | (x+1)2 | |
11 wrz 19:09
Malami: Nie bardzo rozumiem, znasz może sposób ciut dłuższy,ale taki żebym widziała jak to się dzieje?
I mógłbyś podać jakie ci wyszły argumenty dla g(x)?
11 wrz 19:12
daras: G(x) obliczysz już sama
11 wrz 19:26
11 wrz 19:27
11 wrz 19:27