trygonometria
mika: oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kata ostrego α .
a) sin α=13
chodzi o zasadę jedynki trygonometrycznej
11 wrz 18:21
Lukas:
No to zajrzy do podręcznika tam jest wyjaśnione...
11 wrz 18:22
mika: a jak obliczyc tgα ?
jezeli wyszło mi juz cosα ?
11 wrz 18:29
5-latek: | | sinα | | 1 | |
tgα= |
| i ctgα= |
| |
| | cosα | | tgα | |
11 wrz 18:34
AS:

Z tw.Pitagorasa mamy (dla k > 0)
m
2 + k
2 = (3*k)
2 => m = k*
√8
Wtedy: cos(α) = CA/AB
tg(α) = BC/AC resztę dokończ sama
11 wrz 18:36