Oblicz długości podstaw.
Sebac: Jedna z przekątynych trapezu dzieli odcinek lączący środki ramion na odcinki o długościach 5 i
9. Obl długości podstaw.
11 wrz 18:12
Tadeusz:

...już widzisz? −
11 wrz 18:34
pigor: ..., z warunków zadania masz układ równań:
a : b = 9 : 5 i 12(a+b)= 5+9 ⇔
a=9k i b= 5k i 9k+5k= 2*14 ⇒
⇒
k=2 i a=9*2 i b+5*2 ⇒
a=18 i b=10 . ...
11 wrz 19:23
Tadeusz:
... można i przez Poznań ... a można wprost −
11 wrz 19:32
Janek191:
Z Tw. Talesa ( wniosek )
11 wrz 20:14
pigor: ..., o ...

kurde; dzięki, no tak :
z tw. o odcinku łączącym środki dwóch
kolejnych boków Δ mamy np. tak :
a=2*9=
18 >
b=2*5=
10 i koniec.
11 wrz 20:14