oblicz sin^4α +cos^4α
Deft: wiedząc że sinα +cosα = 13 oblicz sin4α +cos4α
11 wrz 17:57
Janek191:
więc
| | 1 | |
sin2α + 2 sinα*cos α + cos2α = |
| |
| | 9 | |
| | 8 | | 4 | |
2 sin α*cos α = − |
| ⇒ sin α*cosα = − |
| |
| | 9 | | 9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz
1 = sin
2 α + cos
2α
więc
1 = 1
2 = ( sin
2α + cos
2α)
2 = sin
4α + 2 sin
2α*cos
2α + cos
4α
zatem
sin
4α + cos
4 α = 1 − 2 sin
2 α*cos
2α = 1 − 2*(sinα*cosα)*(sinα*cosα) =
| | 4 | | 4 | | 16 | | 81 | | 32 | | 49 | |
= 1 − 2*( − |
| )*( − |
| ) = 1 − 2* |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 81 | | 81 | | 81 | | 81 | |
==========================================
11 wrz 18:08
Deft: dzięk
11 wrz 18:10
Deft: wiedząc że tg α + ctg α=
13 oblicz sin
3α+cos
3α dałoby rade coś takiego ?
11 wrz 18:13
razor: | | 1 | |
nie istnieje taki kąt dla którego tgx + ctgx = |
| |
| | 3 | |
11 wrz 18:14
Deft: miało być tg
3α+ctg
3α zamiast sin
3α+cos
3α teraz się da ?
11 wrz 18:17
Janek191:
Czyli ktoś daje durne zadania ?
11 wrz 18:18
razor: niestety, nadal taki kąt nie istnieje

ctg jest odwrotnością tangensa a suma liczby i jej
odwrotności jest zawsze ≥ 2 gdy liczba jest dodatnia lub ≤ −2 gdy ujemna
11 wrz 18:19
Janek191:
| | 1 | |
Też nie , bo jak napisał Razor nie istnieje takie x , ze tg x + ctg x = |
| |
| | 3 | |
Łatwo sprawdzić
11 wrz 18:20