Oblicz obwód trójkąta
Sebac: W trójkącie prostokątym ABC punkt D jest środkiem wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną
AB. Obl obw. ABC. jeżeli AD=4 i BC=3√5
po prostu brakuje mi jakieś danej aby to policzyć np kąta
11 wrz 17:52
Sebac: coś trzeba zastosować, czego ja nei dostrzegam, może trójkąty podobne, ale nie wiem jak się za
to zabrać, proszę o pomoc
11 wrz 19:03
pigor: ... w treści zapewne jest tak :
....punkt D jest
spodkiem (nie środkiem)
wysokości... co
11 wrz 19:34
pigor: ..., wtedy jeśli |BD|= x >0 i |AC|=y >0 , to (*)
Ob.Δ= 3√5+x+4+y= 
,
wtedy z tw. o wysokości względem przeciwprostokątnej |CD|= 2
√x, oraz
2 razy ztw. Pitagorasa :
4x= 9*5−x2 i 4x+42= y2 ⇒
→ x
2+4x+4= 49 i y
2= 4(4+x) ⇒ (x+2)
2= 49 i y=2p{4+x) ⇒
⇒ x+2= 7 i y=2
√4+5 ⇔
x=5 i y= 6 , stąd i z (*) :
Ob.Δ= 3
√5+5+4+6= 3
√5+15=
3(5+√5) − szukany
obwód Δ
11 wrz 19:52