Rozwiąż równania
Jednorożec Michał: Rozwiąż równania
a)8|x−1| + (x−1)(x2 + 4) = 0
c)x4 + 5 − |5x3 + x| = 0
b)3|x + 2| − (x+2)(x2 − 1) = 0
proszę o pomoc. Rozważałem dwa przypadki przykładowo w a) x−1 i −x+1 ale jakoś nie wychodzą mi
wyniki.
11 wrz 17:50
Mila:
a) |x−1|=x−1 dla x≥1 wtedy równanie możemy zapisać :
8(x−1)+(x−1)*(x2+4)=0 wyłączamy (x−1)
(x−1)*(8+x2+4)=0
x−1=0 lub x2+12=0 brk rozwiąząń , bo x2+12>0 dla każdego x∊R
x=1
===
|x−1|=−(x−1) dla x<1 wtedy mamy równanie :
8*[−(x−1)]+(x−1)*(x2+4)=0⇔
(x−1)*(−8+x2+4)=0
x−1=0 lub x2−4=0
x=1∉(−∞,1) lub x=2∉(−∞,1) lub x=−2∊(−∞,1)
odp.
x=1 lub x=−2
11 wrz 18:02
pigor: ..., np. tak : patrz i myśl , bo w przeciwnym razie nie ma sensu ...
c) x4+5−|5x3+x|= 0 ⇔ x
4+5= |5x
3+x| ⇔
⇔ 5x
3+x= −(x
4+5) v 5x
3+x= x
4+5 ⇔ x
4+5x
3+x+5= 0 v x
4−5x
3−x+5= 0 ⇔
⇔ x
3(x+5)+1(x+5)= 0 v x
3(x−5)−1(x−5)= 0 ⇔
⇔ (x+5)(x
3+1)= 0 v (x−5)(x
3−1)= 0 ⇔
⇔ (x+5)(x+1)=0 i x
2−x+1>0, dla x∊R v (x−5)(x−1)=0 i x+x+1>0, dla x∊R ⇔
⇔
(x+5)(x+1)=0 v (x−5)(x−1)=0 ⇔
x∊ {−5,−1,5,1} . ...
11 wrz 18:02