dwa przykłady z silnią i n
Max: Witajcie mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać
| 3*n! | |
| tu ma wyjść 3n |
| (n−1)! | |
oraz to
| (n+1)! | |
| tu ma wyjść (n−1)*n*(n+1) |
| (n−2)! | |
dzisiaj miałem pierwszą lekcję z silni i nie mam zielonego pojęcia jak to rozwiązać z n z góry
dzięki
11 wrz 17:17
J:
| | 3*(n−1)!*n | |
a) = |
| = 3n |
| | (n−1)! | |
11 wrz 17:19
J:
| | (n−2)!*(n−1)*n*(n+1) | |
b) = |
| = .... |
| | (n−2)! | |
11 wrz 17:21
Max: a skąd w b w liczniku się wzięło (n−2)!*(n−1)*n*(n+1)
11 wrz 17:30
razor: (n+1)! = 1*2*3*...*(n−3)(n−2)(n−1)n(n+1) = (n−2)!(n−1)n(n+1)
11 wrz 17:46
Max: DZIĘKI już kumam
11 wrz 17:49