Prosta p przecina
Maciek: prosta p przecina ramiona kąta α o wierzchołku a punkcie A w punktach B i C, przechodzi również
przez punkt S − środek okręgu stycznego do ramion kąta α. wyznaczone odcinki mają długości
|AC|=14cm, |AB|=10cm, zaś pole trójkąta ABC wynosi 60cm
2. jaką długść ma promień okręgu o
środku w punkcie S sttycznego do ramion kąta α?
Proszę o łopatologiczne wyjaśnienie
11 wrz 17:07
Maciek: * kąta α o wierzchołku w punkcie A w punktach B i C
11 wrz 17:54
Janek191:

P
Δ ABC = 60 cm
2
P
Δ ABC = P
Δ ABS + P
Δ ACS = 0,5 *[ 10*r + 14*r ] = 12 r
więc
12 r = 60
r = 5
Odp. r = 5 cm
================
11 wrz 17:56
Maciek: Rzeczywiście

Ja próbowałem zdziałać coś z tw talesa. Dziękuję
11 wrz 17:58
Tadeusz:

... dalej już dla Ciebie −
11 wrz 18:05