znow .....hmmmm
Karolka: Na klocek działaja w kierunku poziomym dwie siły: 8N i 3N .Oblicz jakie moze byc najwieksze
przyspieszenie klocka. Masa klocka wynosi 3 kg. Opory ruchu pomin.
10 lis 18:29
....: sily sie sumuja wtedy jest najwieksze
a=f1+f2m=113 m\s2
10 lis 18:40
Mateusz:

A w jakim przypadku masz te siły a czy b czy c
10 lis 18:40
Karolka: a
10 lis 18:42
Mateusz:

No to wypadkową siłę(kolor czerwony) znajdujemy sumując wartości wektorów przypominam że
wypadkowa siła nie jest nową siłą działającą na ciało tylko matematycznym tworem czyli będzie
| | F | | 11N | | m | |
tak 8N+3N = 11N a = |
| = |
| ≈3,7 |
| |
| | m | | 3kg | | s2 | |
10 lis 18:48
Karolka: dziekuje bardzo(:
10 lis 18:51