część rzeczywista i urojona funkcji
waldek: Mam funkcję f(z)=ln z. Mam wyznaczyć jej część rzeczywistą i urojoną. Podstawiając z=a+bi chyba
trudno byłoby to wyznaczyć, a przynajmniej ja nie potrafię, więc podstawiam postać biegunową
czyli z=r(cosφ+isinφ). Po odpowiednich przekształceniach otrzymuję, że Re=ln r a Im=ln
(cosφ+isinφ). No i takie rozwiązanie mogłoby sobie być, ale ja chcę zapisać to w "normalnej"
postaci. Z częścią rzeczywistą nie miałem problemu i wyszło, że Re=ln
√a2+b2. Problem mam
natomiast z częścią urojoną. Sprawdzałem na wolframie, i w zależności od tego jak go się
"zapytam" podaje mi arg(a+bi) lub iarg(a+bi). I teraz dwa pytania: który wynik jest prawidłowy
i skąd to arg się bierze. Wiem, że to jest argument liczby zespolonej.
Ogólnie moje pojęcie o liczbach zespolonych jest dosyć podstawowe a takie zadanie rozwiązuję
pierwszy raz, więc proszę o wyrozumiałość
11 wrz 15:17
PW: Sprawa jest trochę trudna, liczba zespolona ma logarytmy dane wzorem
logz =ln|z| + i Argz + 2kπi, gdzie k jest liczbą
całkowitą.
Logarytmem głównym liczby z, oznaczanym Logz (wielka litera L) nazywamy liczbę
Logz = ln|z| + i Argz.
11 wrz 15:32
waldek: Aha, czyli ja mogę sobie po prostu zapamiętać, że tak jest?
11 wrz 15:37