Indukcyjnie wykazać, że dla każdej liczby naturalnej
Roberto: Indukcyjnie wykazać, że dla każdej liczby naturalnej n >= 18 istnieją liczby naturalne x i y
takie, że n=4x+7y . Nie wiem czy dobrze robie :
1.
n=18−>18=4*1+7*2
19=4*3+7*1
20=4*5+7*0
21=4*0+7*3
2. n=>18 I n=4x+7y x=1 y=2
dla pewnych x,y e N
Udowonie ze n+1=4x+7y
i dalej nie wiem prosze o pomoc
11 wrz 14:36
PW: To co robiłeś to były sprawdzenia dla 4 kolejnych liczb naturalnych. Daje wątłe podstawy do
podejrzeń, że może rzeczywiście twierdzenie jest prawdziwe, ale to nie dowód indukcyjny.
Dowód indukcyjny może przebiegać tak:
n+1 = 4p + 7q +1 (korzystamy z założenia indukcyjnego, że n jest takiej postaci o jakiej mówi
teza, p,q∊N)
n+1 = 4p +7(q−1) + 7 +1 = 4p +7(q−1) + 8 − już widać?
To jest takie oczywiste dla q>1, a dla q=1 trzeba jeszcze pomyśleć
11 wrz 15:00
PW: Dodatkowa uwaga: trzeba pomyśleć osobno nie tylko dla q = 1, ale i dla q = 0.
11 wrz 15:18
Roberto: tylko że podobne zadanie będę miał na egzaminie i musze jakoś rozpisać ten mój dowód.
1.
n=18−>18=4*1+7*2
19=4*3+7*1
20=4*5+7*0
21=4*0+7*3
2.
n=>18 I n=4x+7y x=1 y=2 dla pewnych x,y e N
Udowodnie ze n+1=4x+7y
dla q>1
n+1=4p+7p +1
n+1=4p+7(q−1)+7+1=4p+(q−1)+8
dla q=0
n=4p+7*0>=18
4p=18
p=18/4
Coś takiego?
11 wrz 15:42
Roberto: n+1 = 4p +7(q−1) + 7 +1 = 4p +7(q−1) + 8 i jeszcze chciałem zapytać skąd te q−1 się wzięło
11 wrz 15:46
PW: A stąd, że 7q = 7(q−1) + 7 (chciałem mieć tę siódemkę, bo po dodaniu jedynki dostaję 8, czyli
wielokrotność 4).
Dokończenie dowodu z 15:00 wygląda tak:
(1) ... = 4p+8 + 7(q−1) = 4(p+2) + 7(q−1)
− liczba n+1 dała się przedstawić w postaci żądanej w tezie twierdzenia.
Dalsza uwaga bierze się stąd, że nie zawsze można tak postąpić. Jeżeli q=0, to (q−1) nie jest
liczbą naturalną, a więc ten przypadek należy rozpatrzeć osobno.
Uwaga o q=1 nieaktualna, widzę że dla Was 0∊N, więc dla q=1 przekształcenie (1) daje pożądaną
postać.
11 wrz 18:54
Roberto: Czyli tylko to mam zapisać jako dowód
n+1=4p+7(q−1)+7+1=4p+(q−1)+8=4p+8 + 7(q−1) = 4(p+2) + 7(q−1)
nie zapisywać dodatkowego dowodu dla n= 0?
a potem coś mam jeszcze dodać czy to wszystko wtedy?
11 wrz 19:20
PW: Toż już trzeci raz mówię: jeżeli q = 0, to znaczy liczba n ma postać 4p (tylko), to
n+1 = 4p +1
− o tym przypadku trzeba opowiedzieć osobno − pokazać że da się przedstawić jako 4r+7s.
11 wrz 19:25