Narysuj wykres podanej funkcji.
Anka: dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór D. Narysuj wykres tej funkcji.
a) f(x)= −14x D=(−8; 4>
b) f(x)= 15x D= <−5;∞)
11 wrz 13:53
J:
I z czym masz problem ? ..... to funkcje liniowe
11 wrz 13:54
Anka: wiem, że to funkcje liniowe. Nie wiem jak sprawa wygląda gdy przedział przy −8 jest otwarty.
Czy punkt przechodzi przez punkt (−8,2) czy nie.
11 wrz 14:06
J:

Dla punktu o współrzędnej x = − 8 na wykresie funkcji narysujesz puste kółeczko... jak na
przykładowym rysunku
11 wrz 14:11
Anka: ok dzięki
11 wrz 14:18