pigor: ...., rozwiązuje równanie jednorodne :
y'+yctgx=0 ⇒ dy= −yctgxdx ⇒ ∫
dyy= − ∫
cosxsinx dx ⇒
⇒ sinx=t i cosxdx=dt i lny= − lnt +lnC ⇒ lny= lnCt
−1 ⇒ lny= lnC(sinx)
−1
⇒ (*)
y=C(x)(sinx)−1 i y'= C'(x)(sinx)
−1−C(x) (sinx)
−1ctgx , więc
dane równanie niejednorodne ma postać :
C'(x)(sinx)
−1−C(x) (sinx)
−1ctgx + C(x)(sinx)
−1ctgx = 3sin
2x ⇔
⇔ C'(x)(sinx)
−1 = 3sin
2x /* sinx ⇔ C'(x)= 3sin
3x ⇒ całkująć obustronnie
C(x)= 3 ∫sin3xdx ⇒
C(x)= 3 ∫sin
2x sinxdx= 3 ∫(1−cos
2x)sinxdx i
i cosx=t i −sinxdx=dt ⇒
C(x)= 3 ∫(t
2−1)dt = 3 (
13t
3− t) +C=
= t
3− 3t+C = cos
3x− cosx+C =
−cosx*sin2x+C, no to stąd i z (*)
y= (−cosx*sin
2x+C)*(sinx)
−1= −cosx*sinx+ C(sinx)
−1 =
= C(sinx)
−1−
12*2sinxcosx ⇒
y= C(sinx)−1−12sin2x − szukana
całka ogólna ; w odpowiedzi możesz mieć inną postać ; podaj ją to zobaczę
co się da zrobić z ...

moją postacią, o ile gdzieś się nie . ...