Indukcja matematyczna
Dejna: Indukcja matematyczna
5*72(k+1) + 23k | 41
11 wrz 11:21
Godzio:
Dla k = 1 − jasne.
Załóżmy, że dla pewnego k zachodzi
6 * 72(k + 1) + 23k = 41p dla p całkowitego wówczas
6 * 72(k + 2) + 23k + 3 =
= 72 * (6 * 72(k + 1) + 23k) + (8 − 72) * 23k = [ korzystamy z założenia ]
= 49 * 41p − 41 * 23k = 41(49p − 23k) = 41m dla m całkowitego
stąd na mocy zasady indukcji matematycznej teza zachodzi.
11 wrz 12:48
PW: 1° Dla k=1 twierdzenie jest prawdziwe, bowiem
5•72(1+1) + 23•1= 5•74+23 = 5•492+8 = 12013 = 293•41.
Najgorsze za nami, teraz tylko trzeba założyć prawdziwość twierdzenia dla dowolnej, na czas
dowodu ustalonej liczby n∊N
2° 5•72(n+1) + 23n | 41
i na podstawie założenia 2° udowodnić, że twierdzenie jest prawdziwe dla następnej po n liczby
naturalnej, to znaczy
3° 5•72(n+2) + 23(n+1) | 41.
Dowód: ... może pytający jednak spróbuje przekształcając liczbę 5•72(n+2) + 23(n+1)
tak, by na podstawie założenia 2° pokazać jej podzielność przez 41.
11 wrz 13:01
PW: Godzio, no to teraz tylko Dejnie pozostało sklecić to do kupy.
11 wrz 13:02
Godzio:
Ano

Mnie na początku przerażały zadania z dowodzeniem podzielności, ale jak się raz to
zobaczy to już wiadomo jak − na siłę
11 wrz 13:06