logarytmy
123abc: Log1/5√5=
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
1/5 to ułamek, nie wiedziałam jak go zapisać.
11 wrz 11:00
J:
| | 1 | |
... = −log551/2 = − |
| log55 = .... |
| | 2 | |
11 wrz 11:03
123abc: Dziękuje, nie wiedziałam jak się za to zabrać.
11 wrz 11:08
5-latek: Czesc
J
| | 1 | |
Kolezanko . Jest tez taki wzor loga n√m= |
| logam |
| | n | |
11 wrz 11:13
J: Witaj
5−latek ...
11 wrz 11:15
123abc: A, dobrze. Dziękuje. Dopiero wchodzimy w logarytmy, więc dopiero się tego ucze.
Trochę przysiąde i z pewnością się naucze rozwiązywać.
11 wrz 11:25
J:
To zapamiętaj bardzo przydatny wzór, z którego skorzystałem:
| | 1 | |
logaαb = |
| logab ... w podstawie jest: aα |
| | α | |
11 wrz 11:28
123abc: A jak zabrać się za coś takiego log3√3 9√3=... ?
Tak samo, inaczej?
TA PIERWSZA "3" JEST NAD PIERWIASTKIEM Z PRZODU.
11 wrz 11:29
123abc: Zaraz sobie go zapisze na kolorowo, by zapamiętać.
11 wrz 11:30
J: Co jest podstawą logarytmu ?
11 wrz 11:31
123abc: Ten pierwszy pierwiastek 3√3
11 wrz 11:33
J: Już wiem ... 3√3 .. no zastosujemy wzór,który Ci podałem..
3√3 = 31/3 ... więc log31/3A = 3log3A ... dalej próbuj sama ..
11 wrz 11:36
123abc: Aha, dobrze dziękuje, zaraz spróbuje rozwiązać.
11 wrz 11:38
J:
Wskazówka dodatkowa: 9√3 = 32*31/2 = 35/2
11 wrz 11:38
123abc:
11 wrz 11:44