Oblicz
Weronika: Ktoś to ma?
sin10*+sin20*+sin40*
11 wrz 10:41
PW: Nie ma, ale wymyśli.
| | 40°+20° | | 40°−20° | | 1 | |
sin40° + sin20° = 2sin |
| cos |
| = 2sin30°cos10° = 2• |
| cos10° = cos10°, |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a więc zadana suma x jest równa
x = sin10° + cos10°.
Nic piękniejszego się chyba nie wymyśli, co najwyżej korzystając ze wzoru
sinα + cosα =
√2sin(45°+α)
można odpowiedzieć, że
x =
√2sin55°,
w przybliżeniu
x≈1,158456.
11 wrz 12:42
pudel:
sin10o + sin20o + sin40o=sin10o + 2sin30ocos10o=√sin20o + 1
Śledzisz łapiesz,chwytasz?
A sin20o odczytaj z tablic,jeśli potrafisz,lub policz na kalkulatorze.
albo zrób ambitnie i policz z rozwiniecia na szereg Laurina np
11 wrz 13:03
Bogdan:
Dzień dobry

Dodając do ścieżki
PW drobiazg (sinα = cos(90
o − α) albo cosα = sin(90
o − α) )
otrzymujemy oczywiście ten sam wynik:
sin10 + cos10 = sin10 + sin80 = 2sin45cos35 =
√2cos35 =
√2sin55
11 wrz 13:52
Weronika: Dziękuję Wam bardzo!
11 wrz 14:56