jak takie zadania się rozwiązuje
proszę o rozwiązanie: wyznacz zbiór wartości funkcji f jeśli
1) f(x) = 23x+1
2) f(x) = 2x+42x+1
wiem że trzeba określić dziedzinę czyli dla 1) 3x + 1 ≠ 0 ⇒ 3x ≠ −1 ⇒ x≠ 0 a w drugim
2x +1 ≠ 0 ⇒ x≠ 0
ale jak dalej
11 wrz 10:22
J:
W obydwu przypadkach dziedziną jest R. Zapisz jeszcze raz uzywajć do ułamka dużego U
11 wrz 10:26
Janek191:
lim f(x) = 0
x→ +
∞
lim f(x) = 2
x → −
∞
f ' ( x) < 0
− funkcja maleje w ℛ
więc
ZW
f = ( 0 ; 2 )
================
11 wrz 10:32
proszę o rozwiązanie: ale ja nie miałem ani pochdnych ani granic tyle tylko że przeględłem podręcznik
jeszcze raz napiszę zadania
11 wrz 10:37
...:
w 2)
niby dlaczego x≠0

?
11 wrz 10:40
J:
Można dojść do wyniku bez pochodnych i granic, znając funkcję wykładniczą y = a
x ....
jeśli tej funkcji nie znasz, to nie jesteś w stanie rozwiązac tego zadania..
11 wrz 10:41
...:
2)
i teraz chyba jaśniej
11 wrz 10:51
proszę o rozwiązanie: 2
x+1 ≠ 0⇒ 2
x ≠ −1⇒ 2
x ≠ −2
0⇒ x≠0
nie wiem co z tym minusem może rzeczywiście robię coś żle
11 wrz 10:53
J:
Wyrażenia: 2x +1 oraz 3x + 1 ... przyjmują tylko wartości dodatnie dla kazdego x.
11 wrz 10:55
...:
... zupełnie ŹLE −
11 wrz 10:55
...:
| | 1+4 | |
zauważ, że w 2) f(0)= |
| =2,5 |
| | 1+1 | |
11 wrz 10:58
proszę o rozwiązanie: masz rację czyli
w zadaniu 1) 2(2x+1)>0 a w drugim zadaniu (2x+4)(2x+1) >0
czy to należy rozwiązać
11 wrz 11:10
J:
Jeszcze raz ... w obydwu zadaniach dziedzina: D = R , bo mianownik nigdy się nie zeruje...
11 wrz 11:13
...:
... nie ... trzeba włączyć myślenie −

1) Jakie wartości przyjmuje f(x)=2
x
2) a jakie f(x)=2
x+1
| | 3 | |
3) czyli f(x)= |
| przyjmuje jakie? |
| | 2x+1 | |
| | 3 | |
4) ostatecznie f(x)=1+ |
| jakie? |
| | 2x+1 | |
11 wrz 11:16
proszę o rozwiązanie: bardzo dziękuję już wiem
11 wrz 11:28
...:
−
11 wrz 11:45