trygonometria
Paszaaaaaaaaaaa: Ile wynosi sin2(2x)
znalazłam taki wzór, 1/2 (1−cos4x) czy jest on słuszny ?
11 wrz 00:25
ICSP: | | 1 | | 1 | |
sin2(2x) = |
| * (2sin2(2x) ) = |
| ( 1 − 1 + 2sin2(2x)) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| (1 − sin2(2x) − cos2(2x) + 2sin2(2x)) = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (1 − (cos2(2x) − sin2(2x))) = |
| (1 − cos4x) |
| | 2 | | 2 | |
11 wrz 00:38
PW:
Według jednej z wersji wzoru połówkowego
cos2α = 1−2sin
2α
dla α=2x mamy
cos(4x) = 1 − 2sin
2(2x)
2sin
2(2x) = 1 − cos(4x)
| | 1 | |
sin2(2x) = |
| (1 − cos(4x)) |
| | 2 | |
11 wrz 00:41
PW: Nocne Marki
11 wrz 00:42
Paszaaaaaaaaaaa: Jutro egzamin

Dziękuję!
11 wrz 00:48