matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
postać trygonometryczna
asd:
Sprowadzić do postaci trygonometrycznej z=1−P{3i} Wyszło mi coś takiego
5π
5π
z=2(cos
+isin
)
3
3
5π
5π
Na egzaminie mam postać trygonometryczna liczby to : z=2(cos
+isin
)
3
3
gdyż..... jakie można dać uzasadnienie ?
11 wrz 00:04
Janek191:
z = 1 −
√
3
i ?
11 wrz 00:07
asd:
Aha, dziekuje bardzo
11 wrz 00:09
Janek191:
I z I =
√
1
2
+ (
√
3
)
2
= 2
1
√
3
cos φ =
sin φ = −
2
2
5π
φ =
= 300
o
3
5π
5π
z = 2*( cos
+ i sin
)
3
3
11 wrz 00:15