czy mogę to tak zrobić ?
Radek:
n→
∞
| | n−2 | | −1 | | 7n−7 | |
( |
| )7n−7=[(1+ |
| )n−1] |
| =[e−1]7=e−7 |
| | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
10 wrz 23:56
ICSP: możesz.
11 wrz 00:02
ICSP: chociaż w jednym miejscu znak = musisz zastąpić →
11 wrz 00:02
Janek191:
| | 2 − n | | n − 2 | |
an = ( |
| ) 7n − 7 = ( |
| ) 7*( n − 1) = |
| | 1 − n | | n − 1 | |
| | −1 | |
= [{1 + |
| } n −1]7 |
| | n − 1 | |
więc
lim a
n = ( e
−1)
7 = e
−7
n→
∞
11 wrz 00:05
Radek:
tak, dziękuję to tylko tak na ''brudno''
11 wrz 00:05