Prawdopodobieństwo, że zmienna przyjmuje
Bori: Wzrost(w cm) chłopców w wieku 14 lat jest zmienną losową o rozkładzie normalnym N(164, 8).
Prawdopodobieństwo, że zmienna ta przyjmuje wartości różniące się od średniej o NIE MNIEJ niż
10 cm, wynosi: ?
Doszedłem do tego:
P(|X − 164| ≥ 10) = Mam problem z rozbiciem tego, a przede wszystkim jeśli już rozbiję te
wartości bezwzględne, to bede mial dwa P(?) i P(?) i co dalej?
10 wrz 23:22
Bori: Czy powinienem obliczyć dwa przypadki
kiedy:
P(a ≤ −b)
P(b ≤ a)
?
10 wrz 23:26
Bori: Dla przypadku
P(X − 164 ≤ − 10) = P(Y ≤ −1,25) = F(−1,25) = 1 − F(1,25) = 0,1056
a dla przypadku
P(10 ≤ X − 1,64) = P(1,25 ≤ Y) = 1 − F(1,25) = 0,1056
Mam zsumować te wyniki, czy wziąć pod uwagę jeden?
Odp to 0,1056 czy 0,2112

Proszę tylko o uświadomienie mi tego, bo nigdzie nie mogę się doszukać tej zależność właśnie
dla przypadku zadania z bezwzględna typu |a| ≥ b
10 wrz 23:45