ciagłosc, rózniczkowalnosc
Zbynek: Zbadaj ciągłość i różniczkowalność
f: R −> R
f(x) = x + √|x|
x + √x gdy x ≥ 0
f(x) =
x + √−x gdy x < 0
czy to jest dobre rozumowanie? przecież nie istnieje √ z liczby ujemnej
proszę o pomoc
10 wrz 23:16
razor: dla x < 0 −x > 0
10 wrz 23:20
Godzio:
No nie istnieje, ale −x dla x < 0 jest dodatnie prawda?
Funkcja jest ciągła bo jest sumą funkcji ciągłych − to chyba jasne?
Co do różniczkowalności mamy podobną sytuację, obie funkcje (dla x ujemnego i nieujemnego) są
różniczkowalne bo są sumą funkcji różniczkowalnych, sprawdźmy zatem pochodną w 0.
| | f(0 + h) − f(0) | | h + √|h| | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
| | √|h| | |
= limh→0(1 + |
| ), a ta granica nie istnieje (możesz sprawdzić dla 0+ i 0−) a co |
| | h | |
za tym idzie funkcja nie jest różniczkowalna w 0
10 wrz 23:22
Zbynek: Dzięki Godzio
11 wrz 01:24