pigor: ..., np. tak :
(*)
y'+2y=x2 − równanie liniowe niejednorodne, więc y'+2y=0 jednorodne ⇔
⇔ dy= −2ydx ⇔
dyy= −2dx ⇒ ∫
dyy= −2∫dx ⇒ lny= −2x+c i y>0 ⇒
⇒ y=e
−2x+c ⇔ y=Ce
−2 i uzmienniając stałą C, szukam funkcji (całki o.):
(**)
y=C(x)e−2x takiej, że y'=C'(x)e
−2x −2C(x)e
−2x, wtedy z (*) :
C'(x)e
−2x −2C(x)e
−2x +2C(x)e
−2x= x
2 ⇔ C'(x)e
−2x = x
2 /*e
2x ⇔
⇔ C'(x) = x
2e
2x ⇒
C(x)= ∫ x2e2xdx, no to teraz pobaw się
całkowaniem tej całki przez części (...

chyba dwukrotne) i wyznaczasz C(x),
którą wstawiasz do (**) i odpowiednio doprowadzając do "najładniejszej" postaci
lub zgodnej z odp. masz szukaną całkę ogólną danego równania różniczkowego.
J:
.... co do ostatniej całki ... tak jak napisał
pigor ... dwukrotnie przez części :
pierwsza całka: u = x
2 v' = e
2x
druga całka : u = x v' = e
2x