matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całeczki- prosze o pomoc !:)
Kasia:
ln
2
x
∫
x
10 wrz 22:40
sushi_gg6397228:
t= ln x
10 wrz 22:43
jakubs:
t=lnx
1
dt=
dx
x
ln
3
∫t
2
dt =
+ C
3
10 wrz 22:43
Mila:
A gdzie dx?
1
[lnx=t,
dx=dt]
x
ln
2
x
1
1
∫
dx=∫t
2
dt=
t
3
=
ln
3
x+C
x
3
3
10 wrz 22:44
Kasia:
dziekuję bardzo !
10 wrz 22:45
Mila:
10 wrz 22:50