Kiedy suma dwóch liczby jest liczbą wymierną?
LEM: Suma dwóch liczb dodatnich jest liczbą wymierną tylko wtedy, gdy obie są liczbami wymiernymi?
<Pytanie upewniające>
Czy nie tak to działa?
10 wrz 22:34
sushi_gg6397228:
a=1+√2
b= 3−√2
a+b=...
10 wrz 22:36
Ada: Spróbuj tę tezę udowodnić
10 wrz 22:38
LEM: Mam sumę kilku liczb, które na pewno są niewymierne i nie da rady tego tak łatwo wykombinować,
jak zrobił to sushi, więc myślałem, że to mi pomoże. :<
10 wrz 22:43
LEM: *są, ale muszę to pokazać. Grrr.
10 wrz 22:44
LEM: Inaczej, czy suma dwóch niewymiernych pierwiastków może być liczbą wymierną? a,b >0
10 wrz 22:57
Janek191:
Tw. [ a > 0 i b > 0 i ( a + b) ∊ ℚ ] ⇔ [ a ∊ ℚ i b ∊ ℚ ]
nie jest prawdziwe.
Kontrprzykład podał sushi
a = 1 + √2 > 0
b = 3 − √2 > 0
a + b = 4 ∊ ℚ , ale a ∉ ℚ i b ∉ ℚ
10 wrz 23:05
Mila:
Może być.
10 wrz 23:05
LEM: Chodziło mi raczej o liczby typu √a + √b, gdzie oba pierwiastki są niewymierne.
10 wrz 23:17