Ciekawy wykres funkcji log
Kinia: Nie potrafię narysować wykresu takiej oto funkcji, a programy graficzne do robienia tego
również zawodzą ... Pomożecie?
f(x) = | log3[(x
2−4)/(|x|+2)] |
Dla jasności chodzi o wartość bezwzględną z logarytmu przy podstawie 3 z liczby U{x
2 −
4}{|x|+2}
HEEELP!
10 wrz 21:46
Kacper: na początek postaraj się przedstawić tę liczbę w inny sposób skorzystaj też z:
x2=|x|2
10 wrz 21:52
Kinia: nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić
:(
10 wrz 21:58
Kinia: to może jakieś wskazówki jak przedstawić tę liczbę inaczej?
10 wrz 22:03
niedowiarek:
założenia ...
− rozważaj x>0 i x<0 (skracaj)
10 wrz 22:12
Kinia: owszem, robiłam tak, że najpierw określiłam dziedzinę całości tej funkcji czyli od (−∞,−2) suma
(2,+∞),
rozważyłam przypadek, gdy x≥0 , skróciłam, narysowałam pierwszą część funkcji czyli g=|
log3(x−2) |, ale nie wiem, jak narysować drugą część... czy skracając tam mogę minus wyłączyć
przed logarytm?
10 wrz 22:16
Mila:
Dziedzina funkcji :
1)x≥0
| | (x−2)*(x+2) | |
g(x)= log3( |
| ) ⇔ |
| | x+2 | |
g(x)=log
3(x−2) i x−2>0 i x≥0⇔
g(x)=log
3(x−2) dla x>2 ⇔
Dla x∊(2,∞) f(x)=|log3(x−2)| rysuj,
2) x<0
| | (x−2)*(x+2) | |
g(x)=log3( |
| ) ⇔ |
| | −x+2 | |
g(x)=log
3(−x−2) i (−x−2)>0⇔x<−2
wtedy
dla x<−2 masz wzór f(x)=|log3(−x−2)|
rysuj
10 wrz 22:17
Kinia: Dziękuję Ci Mila, jak widzisz, napisałam wyżej połowę tego co Ty, czyli jednak coś tam mi
wyszło tylko nie do końca.
10 wrz 22:19
Mila:
Kacper, dał bardzo dobrą wskazówkę.
| | |x|2−4 | |
f(x)=|log3( |
| )|⇔ |
| | |x|+2 | |
dokończ sobie.
10 wrz 22:23
Kinia: ten wykres nie wychodzi mi "ładny" ...
10 wrz 22:24
10 wrz 22:25
Mila:
Wykres jest bardzo ładny.Zaraz tu narysuję.
10 wrz 22:29
Kinia: No to ja już nie wiem, niby obliczenia się zgadzają, ale wykresu jakoś nie mogę ogarnąć.
10 wrz 22:31
Mila:

1)
y=log3(x)
2) Translacja o wektor [2,0]⇒
y=log3(x−2)
3) Symetria S
OX dla y<0
⇒
y=|log3(x−2)|
4) Symetria względemOY różowego wykresu⇒[C
F[y=|log3(−x−2)|
Czyli masz wykres:
f(x)=|log
3(|x|−2)]]
10 wrz 22:41
Kinia: symetria różowego wykresu względem osi OY jest z racji tego minusa stojącego przy iksie tak?
jakieś zaćmienie mam :F
10 wrz 22:46
Mila:
Tak .
10 wrz 22:49
Kinia: Dziękuję Wam wszystkim za pomoc, bez Was bym tego nie zrozumiała
10 wrz 22:53
Mila:
10 wrz 23:01