| 2ex−2 | ||
limx−>0 | = (z de L'Hospitala) = | |
| sinx |
| 2ex−2 | ||
= | = | |
| sinx |
| (2ex−2)'sinx − (2ex−2)(sinx)' | 2exsinx−(2ex−2)cosx | ||
= | = | ||
| sin2x | sin2x |
| 2exsinx−2excosx+2cosx | |
= i czy to tak też można? problem jest taki że w | |
| sin2x |
czyli dzielenie przez zero... można tym sposobem
jakoś wybrnąć?
dziękuje to duzo zmienia
| 2 ex − 2 | ex − 1 | ex − 1 | x | |||||
f(x) = | = 2* | = 2* | * | |||||
| sin x | sin x | x | sin x |
| ex − 1 | x | x | ||||
lim f(x) = 2 * lim | * lim | = 2* lim ex * lim | = | |||
| x | sin x | sin x |