kombinatoryka
Lilla96: Cześć,
Mam problem z pewnym zadaniem, prosiłam o pomoc brata który zawsze służył mi pomocą ale tym
razem nie dał rady.
Z talii 24 kart wybrano jednego asa, jednego króla, jedną damę oraz jednego waleta. Wiadomo że
nie wybrano czterech kierów. Na ile sposobów można dokonać wyboru?
10 wrz 21:39
Ada: Z tali odpada 4 kiery. Rozważasz 48 kart.
10 wrz 22:03
daras: "z talii 24 kart..."
10 wrz 22:10
razor: zgaduję że chodzi o karty od 9 do asa
10 wrz 22:11
daras: zakładamy, ze w tej talii są 4 asy, 4 króle, itd
10 wrz 22:23
PW: Jest to typowe zadanie na zastosowanie wzoru
(1) |A∪B| = |A| + |B| − |A∩B|
(1') |A∩B| = |A| + |B| − |A∪B|
A − "wybrano asa, króla, damę i waleta"
B − "nie wszystkie cztery wybrane karty są kierami"
B' − "wszystkie wybrane 4 karty są kierami"
| | | |
Wszystkich zdarzeń jest |Ω| = | (losujemy 4 spośród 24 kart), |
| | |
| | | |
|B'| = | (w talii jest 6 kierów), |
| | |
tak więc
| | | | | |
(2) |B| = |Ω| − |B'| = | − | . |
| | | |
(3) |A| = 4•4•4•4 = 4
4.
(A∪B)' = A'∩B' − "nie wszystkie wybrane cztery karty są figurami i wszystkie są kierami"
| | | | | |
|(A∪B)'| = | •2 + | •1 (można losować kiery: 3 spośród czterech figur i 1 spośród 2 |
| | | |
blotek lub 2 spośród 4 figur i obie blotki).
Wobec tego
| | | | | | | |
(4) |A∪B| = |Ω| − |(A∪B)'| = | − ( | •2 + | •1). |
| | | | |
Podstawienie (2), (3) i (4) do (1') daje
| | | | | | | | | | | |
|A∩B| = 44 + | − | − | + | •2 + | •1 = |
| | | | | | |
| | | | | | | |
= 44 − | + | •2 + | = 44 − 15 + 4•2 + 6 = 44 − 1 = 255. |
| | | | |
Ponieważ dochodzi druga w nocy nie udzielam gwarancji na to rozwiazanie
11 wrz 01:43
AcidRock: Ja również mogę się mylić, ale proponuję takie rozwiązanie:
Wybieramy 1 asa na 4 sposoby, z pozostałymi figurami jest podobnie. Odrzucamy jedną możliwość,
czyli: {A♥, K♥, Q♥, J♥}. Zatem wyboru można dokonać na:
4
4 − 1 = 256 − 1 = 255
sposobów.

Wynik identyczny, jak u kolegi wyżej, ale prostsze obliczenia.
11 wrz 10:28
PW: Też pięknie, ale jaką idiotyczną porządną robotę wykonałem w nocy
11 wrz 12:46
PW: Mam pretensję.
Maslanek rozwiązał to zadanie niemal natychmiast:
257470
a Ty umieściłaś je w co najmniej 4 miejscach, szkoda wysiłków.
11 wrz 13:29