Prosze o pomoc , kompletnie nie czaje.
Abcd: Uzasadnij, że funkcja f nie ma pochodnej w punkcie x0:
f(x)=|x−2| , x0=2
10 wrz 21:25
pigor: ..., musisz liczyć pochodną tej funkcji z definicji pochodnej f. w x
o
(granica ilorazu różnicowego w x
o), tu dwie granice
jednostronne ilorazu
różnicowego gdy x→2
+ (dla x>2) oraz gdy x→2
− (dla x<2) i "wyjdą"
ci one nie takie same , a to oznaczać będzie, że
granica w x=2 nie istnieje,
czyli
nie ma ta funkcja
w xo=2 pochodnej i to by było tyle . ...
10 wrz 21:51
Abcd: Moglbys mi to zapisac , prosze

bo nie rozumiem co Ty tu napisales.
10 wrz 21:52
Janek191:
f ( x) = I x − 2 I
więc
f(x) = − ( x − 2) = − x + 2 dla x < 2
oraz
f(x) = x − 2 dla x ≥ 2
Oblicz granice ilorazów różnicowych :
lewostronną w x0 = 2 i prawostronną w x0 = 2
10 wrz 22:37
Mila:
| | f(x0+h)−f(x0) | |
f'(x0)=limh→0 |
| |
| | h | |
| | |2+h−2|−|2−2| | | |h| | |
f'(2)=limh→0 |
| = |
| |
| | h | | h | |
Pochodna w x
0=2 nie istnieje.
10 wrz 23:00