znowu problem z pojedynczym przykładem z całego zadania
WH: napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest nachylony do osi OX pod kątem α i przechodzi
przez punkt A, jeśli:
d) sin α = 12/13
A(−1,−4)
Bardziej chodzi mi o same obliczenia ponieważ coś wychodzi mi źle ale nie wiem do końca co.
Wiem że muszę korzystając z jedynki trygonometrycznej zmienić sinusa na tg α, ale jak już
pisałam, coś z obliczeniami mi nie idzie

Pomocy!
10 wrz 21:14
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi
10 wrz 21:17
WH: sin²α + cos²α = 1
(12/13)² + cos²α = 1
(12/13) * (12/13) + cos²α = 1
(144/169) + cos²α = 1
cos²α = 1 − (144/169)
cos²α = 25/169
|cosα| = 5/9
cosα = 5/9 v cosα = −(5/9)
ok i tu nie jestem pewna co, jak i czemu wybrać więc dalej rozwiązywałam na 2 sposoby, tzn raz
z 5/9 a drugi z −(5/9)
10 wrz 21:22
10 wrz 21:23
WH: matko... głupio mi z tą 9 wyszło, ale wciąż nie wiem czy będzie to + czy − bo tak jakby użyłaś
2 znaków na raz
10 wrz 21:25
WH: chociaż obstawiam że będzie +, i jakoś to się chyba ma do tego "w pierwszej ćwiartce same plusy
(...)", ale wciąż nie wiem za bardzo jak
10 wrz 21:26
sushi_gg6397228:
sinus jest dodatni dla I i II cwiartki, wiec beda dwie proste
zatem
tg α= .... lub tg α = .....
y= tg α *x + b (podstawiasz pod "x" i "y") −−> liczysz "b" i potem wzór
10 wrz 21:27
WH: okej, dziękuję bardzo za pomoc!
10 wrz 21:32
sushi_gg6397228:
na zdrowie
10 wrz 21:34