rozwiąż równanie
Norbert:
10 wrz 21:13
sushi_gg6397228:
co masz po lewej stronie ....
10 wrz 21:18
Norbert: nie jestem tu aby słuchać tu twoich złośliwych odpowiedzi , jeśli znasz odpowiedz to ja podaj ,
a jak ni−e to proszę się nie udzielać
10 wrz 21:21
Janek191:
Lewa strona to suma nieskończonego ciągu geometrycznego :
| | 2 | | 2 | |
a1 = 2 x q = |
| Musi być I q I < 1 , czyli I |
| I < 1 |
| | x | | x | |
wtedy
| | a1 | | 2 x | | 2 x2 | |
S l = |
| = |
| = |
| ; x ≠ 2 |
| | 1 − q | | 1 − 2x | | x − 2 | |
Mamy zatem równanie
| 2 x2 | | 16 | |
| = − |
| / * ( x − 2) |
| x − 2 | | 3 | |
| | 16 | |
2 x2 = − |
| *( x − 2) / * 3 |
| | 3 | |
6 x
2 = − 16 ( x − 2)
6 x
2 + 16 x − 32 = 0 / : 2
3 x
2 + 8 x − 16 = 0
Δ = 8
2 − 4*3*( − 16) = 64 + 192 = 256
√Δ = 16
| | − 8 − 16 | | − 8 + 16 | | 4 | |
x = |
| = − 4 lub x = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
spr.
| | 2 | | 2 | |
I |
| I = I |
| I = I − 0,5 I = 0,5 < 1 ok  |
| | x | | − 4 | |
| | 2 | | 3 | |
I |
| I = |
| > 1 − odpada |
| | 43 | | 2 | |
Odp. x = − 4
===========
11 wrz 08:57
5-latek: Janek i po co mu rozwiazujesz ?
Potem sie przyzwyczajaja ze moga sobie obrazac jak chca a i tak dostana rozwiazanie .
Nie tedy droga .
Niech bierze melise to pomaga , a jak jest gląb to juz mu nic nie pomoze .
Jak mu sie nie podoba ze musi odpowiadac na pytanie to jest tez np matematyka.pl (tez zacne
forum) i zadane.pl (tam nie musi odpowiadac )
11 wrz 10:55