prosze bardzo o pomoc , mam to do zrobienia na jutro a nie wiem ja to zrobic
Mateusz: Oblicz miare kata , jaki z osia OX tworzy styczna do wykresu funkcji f w punkcie (x0,f(x0))
a)
f(x)=x2 , x0=−1/2
b)
f(x)=1/x , x0=1
c)
f(x)=√x , x0=1/4
10 wrz 21:07
Janek191:

x
0 = − 0,5
f(x
0} = 0,25
a = f' ( x
0} = 2 x
0 = − 1 ⇒ tg α = − 1 ⇒ α = 135
0
y = − x − 0,25
10 wrz 21:12
Mateusz: Ktory to przyklad ?
10 wrz 21:13
52: a)
10 wrz 21:14
Mateusz: Dziekuje
10 wrz 21:14
Mateusz: To jeszcze 2 panowie ^^
10 wrz 21:15
5-latek: No jesli nie widzisz wykresu to to z czego pochodna =2x ?
10 wrz 21:15
Mateusz: Ja tych zadan kompletnie nie czaje ...
10 wrz 21:16
Janek191:
W jakiej szkole wymagają umiejętności obliczania kąta nachylenia stycznej do krzywej ?
10 wrz 21:20
Mateusz: Technikum inf

Pierwsza lekcja z tego na ktorej mnie nie bylo wiec licze na pomoc.
10 wrz 21:22
Mateusz: Moglbys mi pomoc jeszcze w tych 2 i je opisac , bylbym Ci bardzo wdzieczny.
10 wrz 21:23
Janek191:
W jakiej szkole wymagają umiejętności obliczania kąta nachylenia stycznej do krzywej ?

b)
| | 1 | |
x0 = 1 , to f(x0} = f(1) = |
| = 1 |
| | 1 | |
więc
| | − 1 | |
a = f ' ( x0) = f ' ( 1) = |
| = − 1 ⇒ tg α = − 1 ⇒ α = 135o |
| | 1 | |
y = − x + b
1 = − 1 + b ⇒ b = 2
y = − x + 2 − równanie stycznej do danej krzywej
10 wrz 21:28
Janek191:
Współczynnik kierunkowy prostej o równaniu y = a x + b ( stycznej do krzywej
w punkcie x0 ) jest równy
a = tg α = f '( x0}
α − miara kąta nachylenia tej prostej do osi OX
10 wrz 21:31
Abcd: Dziekuje , jeszcze c o ile bys mogl.
10 wrz 21:36
Janek191:

c)
f(x) =
√x ; x ≥ 0
x
0 =
14 , więc y
0 = f(x
0) =
√14 =
12
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a = f '( x0} = |
| = |
| = |
| = 1 |
| | 2√x0 | | 2√14 | | 2*12 | |
więc
tg α = 1 ⇒ α = 45
o
=====================
y = a x + b
y = x + b
12 =
14 + b
b =
14
y = x +
14 − równanie stycznej do danej krzywej w punkcie x
0 =
14
10 wrz 21:39
Mateusz: Własnie , mam jeszcze takie 1 zadanie , mialbys czas ?
10 wrz 21:42
Damian Dekert: no pozdro, chujowo
18 paź 22:10
żartowałem: sorry koledzy
18 paź 22:11