?
marlę: trygonometria
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w równaniu
| | π | | π | |
otrzymujemy wynik − |
| + kπ ⋁ |
| + kπ |
| | 3 | | 3 | |
Chodzi mi konkretnie dlaczego jest kπ, skoro okres cosx to 2kπ ?
10 wrz 21:01
Mila:
| | 1 | | 1 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 4 | | 2 | |
x1= |
| +2kπ lub x2=− |
| +2kπ lub x3= |
| π+2kπ lub x4= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Jeśli spojrzysz na oś liczbową to zauważysz, że można to krócej zapisac.
Jeśli zapiszesz 4 rozwiazania z okresem 2π to też będzie dobrze.
10 wrz 21:25
pigor: ... , bo może nie lubi modułu (wart. bezwzgl.)
i zamiast np. tak :
cos2x=14 ⇔ |cosx}=
12
ktoś (autor zadania+odpowiedzi) rozwiązywał sobie
tak :
cos2x= 14 /*2 ⇔ 2cos
2x=
12 ⇔ 1+cos2x=
12 ⇔
⇔
cos2x= −12, a tu mamy właśnie okres
π (kπ).
10 wrz 21:26
marlę: dzięki wielkie
10 wrz 21:31
Mila:
10 wrz 21:32