dla jakich wartości parametru m sum odwrotności dwóch różnych pierwiastków równa
ss: dla jakich wartości parametru m sum odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania jest równa
6?
a) x2 + (m+2)x + 1 = 0
10 wrz 20:46
sushi_gg6397228:
zapisz wzorem sum odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania....
10 wrz 20:47
ss: 1x1 + 1x2 = 6
10 wrz 20:51
ss: bez minusów*
10 wrz 20:51
ss: nie wiem co z tym zrobić
10 wrz 20:52
sushi_gg6397228:
wspolny mianownik + wzory Viete'a
10 wrz 20:52
ss: wspólny mianownik? na sumę jest ca .
10 wrz 20:54
sushi_gg6397228:
najpierw zrob wspolny mianownik po lewej stronie
10 wrz 20:56
ss: właśnie nie wiem jak
10 wrz 20:57
sushi_gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
a jak masz |
| + |
| − to jak zrobisz wspolny mianownik ? |
| | 2 | | 3 | |
10 wrz 20:59
ss: mnożę, czyli będzie 1x1 x2 + 1x1x2 ?
10 wrz 21:01
ss: (bez tych minusów w liczniku, nie wiem czemu się wstawiają

)
10 wrz 21:01
sushi_gg6397228:
źle
mnozy sie licznik i mianownik−−> aby rozszerzyć
10 wrz 21:01
ss: no to tylko raz, bez dodawania tego drugiego
10 wrz 21:02
ss: aa wiem
10 wrz 21:04
ss: w licznikach ma być x1 a w drugim ma być x2
10 wrz 21:04
sushi_gg6397228:
więc wyjdzie ....
10 wrz 21:16
ss: 
?
10 wrz 21:16
ss: x2/x1x2 + x1/x1x2 = 6 tylko nie wiem jak podstawiac dalej
10 wrz 21:18
sushi_gg6397228:
na jedna kreske i mamy
10 wrz 21:20
ss: Iloczyn wychodzi 4, a suma 0
10 wrz 21:22
ss: Iloczyn −4*
10 wrz 21:24
sushi_gg6397228:
i na boku piszemy jakie wychodza liczby do wzorów Viete'a
10 wrz 21:26
ss: Wyliczylam delte, wwychodzi m2 + 4m. Zewzorow vietea suma wychodzi 0 a iloczyn −4
10 wrz 21:28
sushi_gg6397228:
zapisz wzory Viete'a ; nie licz delty
10 wrz 21:30
ss: x1x2 = −ba
x1+x2 = ca
10 wrz 21:32
sushi_gg6397228:
U NAS
a=...
b=...
c=...
10 wrz 21:33
ss: A=1 b=m+2 c=1
Suma to m+2 a iloczyn 1
10 wrz 21:36
sushi_gg6397228:
wiec ...
10 wrz 21:46
ss: 1/1 = 1
−(m+2)/1 = m+2/1 = m+2
10 wrz 21:49
sushi_gg6397228:
a "minus" to się ulatnia ?
10 wrz 21:51
ss: m−2 ?
10 wrz 21:53
sushi_gg6397228:
−m−2
i do wozru
10 wrz 21:55
ss: −m−2 = 6
10 wrz 22:01
ss: I z tego rownania m wynsi 8
10 wrz 22:01
sushi_gg6397228:
pudło
10 wrz 22:03
ss: −8
10 wrz 22:04
sushi_gg6397228:
tak
10 wrz 22:04
ss: I koniec?
10 wrz 22:05
sushi_gg6397228:
i jeszcze trzeba sprawdzić założenia
Δ>0, aby były dwa rozwiązania
10 wrz 22:06
daras: ciemna masa

albo jaja sobie robi
10 wrz 22:06
ss: I podstawoac za m −8?
10 wrz 22:07
ss: Δ koncowa wyszla 4
10 wrz 22:18