liczby naturalne, reszta z dzielenia, zadania maturalne
Ala: Witam,
proszę o pomoc w zadaniach:
1.Reszta z dzielenia liczby naturalnej n przez 7 wynosi 3, a z dzielenia tej liczby przez 8
jest równa 2. Wyznacz resztę z dzielenia n przez 56.
2.Reszta z dzielenia liczby 4627 przez pewną liczbę n wynosi 7. Jeśli przez tę samą liczbę n
podzielimy 2753, to jako resztę otrzymamy 23. Wyznacz n.
Dziękuję za pomoc
10 wrz 20:35
pigor: ..., np. tak : z warunków zadania :
1) n=7k+3 /*8 i n=8m+2 /*7 ⇒ 8n=56k+24 i 7n=56m+14 /−stronami ⇒
⇒ n= 56(k−m)+10, a więc
r=10 − szukana reszta . . ...
10 wrz 22:59
pigor: ..., np. tak :
2) 4627= kn+7 i 2753= mn+23 ⇒ 4620= kn i 2730= mn , ale
NWD(4620, 3730)=30 i 30 >23 ⇒
n=30 − szukana liczba ...
10 wrz 23:43
Ala: Dziękuję bardzo
11 wrz 18:27
Klaudia: mogłabym wiedzieć z jakiej książki brałaś te zadania
29 mar 23:23